Kapelkerk

welkom| geschiedenis| orgel|Glas-inloodramen |links

Verloren zoon, glazenier Willem Bogtman uit Haarlem.

Geschiedenis
De bouw van de Kapelkerk begon kort na 1500. De bouw ging in fasen en duurde tot 1540.
De bouwstijl is die van de Brabantse gotiek. Kenmerkend is de toepassing van Brabantse witte steen. Deze werd o.a. voor de zogenaamde speklagen in het buitenmuurwerk gebruikt. (zie foto van de hoofdingang). De kerk is één van de twee middeleeuwse kerkgebouwen die de Alkmaarse binnenstad nog altijd telt. Zoals alle middeleeuwse kerken was zij gebouwd voor de R.K. eredienst. Na de Reformatie aan het eind van de 16de eeuw werd zij voor de Hervormde eredienst ingericht.
Op 31 mei 1707 besloot de vroedschap van Alkmaar dat de Kapelkerk ingrijpend hersteld en uitgebreid moest worden. De uitbouw op het halfkruis ontstond. Deze dwarsbeuk was bestemd voor de nog altijd bestaande magistraatsbank.
Een grote brand in 1760 richtte zware schade aan. De kerk werd gelukkig meteen hersteld. Het grootste deel van het interieur, waaronder het stucgewelf, het Müller orgel en de prachtige preekstoel, kwam toen tot stand. In 1762 werd de kerk weer in gebruik genomen.
Van 1952-1957 werd de Kapelkerk gerestaureerd.
Van 2001-2004 is de Kapelkerk nogmaals ingrijpend gerestaureerd, m.b.v. een kanjersubsidie, een gemeentelijke subsidie, een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en vele giften.

ADRES
Kapelsteeg/hoek Laat 80
Alkmaar

info@kapelkerk.nl

Hoofdingang Kapelsteeg, let op de speklagen.
na de brand van 1760